Αρχική iHunt.gr Β’ΚΟΑ : Συνεχίζεται το πρόγραμμα ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης της λύσσας

Β’ΚΟΑ : Συνεχίζεται το πρόγραμμα ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης της λύσσας

από iHunt Team

demobannerΣύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) συνεχίζεται το πρόγραμμα ενεργητικής και παθητικής επιτήρησης της λύσσας και κρίνεται αναγκαία η συλλογή δειγμάτων αλεπούς.

Η συνδρομή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2021/620 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (15/04), η χώρα μας πλέον περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από την λύσσα. Για να καταφέρουμε να παραμείνουμε σε αυτή την καταχώρηση είναι ανάγκη να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση της νόσου, καθώς σε ένα κράτος –μέλος θα πρέπει α) να εφαρμόζεται επιτήρηση με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση της κυκλοφορίας του ιού και β) να μην επιβεβαιωθεί κρούσμα λοίμωξης από τον ιό της λύσσας, το οποίο ανιχνεύουμε και επιβεβαιώνουμε μέσω της παθητικής επιτήρησης.

Επιπρόσθετα, για την ενημέρωση σας, εξακολουθεί να εφαρμόζεται και για το 2022 η οικονομική ενίσχυση κυνηγών και θηροφυλάκων που συλλέγουν και παραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, νεκρές αλεπούδες κατάλληλες προς εξέταση ως προς τον ιό της λύσσας, απ’ όλη τη χώρα στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης για το νόσημα. Η εν λόγω ενίσχυση ανέρχεται στα πενήντα (50) ευρώ ανά αλεπού που ανευρίσκεται νεκρή (και δεν έχει θανατωθεί κατόπιν πυροβολισμού ή δηλητηρίασης) και προσκομίζεται στις κτηνιατρικές αρχές.

Για την Β΄ ΚΟΑ
Η Επιστημονική Συνεργάτιδα
ΦΩΤΩ ΚΟΝΣΟΛΑPrint Friendly, PDF & Email

demobanner

Print Friendly, PDF & Email


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα