Αρχική iHunt.gr Β. Μπαλατσός : Επιμηκύνεται η κυνηγετική περίοδος

Β. Μπαλατσός : Επιμηκύνεται η κυνηγετική περίοδος

από iHunt Team

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

Της Ειρήνης Παπουτσή

Ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου 2023 και ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου 2024 η νέα κυνηγετική περίοδος, που βρίσκει πάνω από 4.000 μέλη κυνηγετικών συλλόγων του νομού Λάρισας και πλέον των 10.000 σε επίπεδο Θεσσαλίας να επιδίδονται στην αγαπημένη τους ασχολία.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, προσδιορίζονται οι ρυθμίσεις θήρας για τη νέα κυνηγετική περίοδο, ενώ για πρώτη φορά φέτος το κυνήγι των αγριόχοιρων ξεκινά στις 20 Αυγούστου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί ο υπερπληθυσμός τους.

«Πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, ενώ το μέτρο δεν είναι αρκετό και δεν αναμένεται να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα», επιμένει ο πρόεδρος της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Ν. Σποράδων, Ευάγγελος Μπαλατσός, που μιλώντας στη LarissaPress αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα προβλήματα που προκαλούνται από την ανεξέλεγκτη αύξηση των πληθυσμών, με καταστροφές στις καλλιέργειες, προκλήσεις ατυχημάτων αλλά και τον κίνδυνο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.

«Η έναρξη του κυνηγιού του αγριόχοιρου από τις 20 Αυγούστου δεν αναμένεται να δώσει απτά αποτελέσματα, ενώ πολλοί συνάδελφοι προφανώς και δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσουν τα σκυλιά τους με τις υψηλές θερμοκρασίες κινούμενοι μέσα σε καλλιέργειες (καλαμπόκι) για το κυνήγι του», τονίζει ο κ. Μπαλατσός, που στέκεται ιδιαιτέρως και στην επιμήκυνση του κυνηγιού που αφορά σε μία σειρά υδρόβια και δενδρόβια αποδημητικά πουλιά, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που μιλά για «μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση» του υπουργείου.

Κάνοντας λόγο για «υπερβάλλοντα ζήλο» από πλευράς Ορνιθολογικής ο κ. Μπαλατσός επισημαίνει στη LP πως για πρώτη φορά φέτος παρουσιάστηκαν στο υπουργείο από πλευράς της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας εμπεριστατωμένες μελέτες με καταμέτρηση των πληθυσμών, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η παράταση δόθηκε μετά από 15 ολόκληρα χρόνια.

«Μιλάμε με στοιχεία και μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα με τη συμμετοχή 48 εξωτερικών συνεργατών και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», τονίζει, προσθέτοντας πως η Ορνιθολογική «δεν τεκμηριώνει την άποψή της και κινείται με εμπάθεια».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τη συγκεκριμένη περίοδο τα υδρόβια πουλιά έχουν εισέλθει στη φάση της προ-αναπαραγωγικής μετανάστευσης και το κυνήγι έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτά τα είδη, ενώ ζήτημα θέτει και για το τρυγόνι, υπογραμμίζοντας ότι είναι απειλούμενο είδος και η παύση της θήρας του κρίνεται απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να συμβάλει και η χώρα μας στη διεθνή προσπάθεια για την ανάκαμψη του άλλοτε κοινού αυτού είδους, του οποίου οι πληθυσμοί μειώνονται πλέον ραγδαία.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση επιτρέπεται το κυνήγι συνολικά 36 ειδών (θηλαστικά, δενδρόβια και υδρόβια πουλιά), με τον πρόεδρο της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας να στέκεται ιδιαιτέρως και στην ανάγκη επιπλέον επιμόρφωσης τόσο των νέων όσο και των παλιότερων κυνηγών.

«Είναι σημαντική η διοργάνωση σεμιναρίων για ένα ασφαλές και σωστό κυνήγι», σχολιάζει, σημειώνοντας πως θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι νόμοι που το διέπουν. «Κυνηγάμε με προσοχή για την ασφάλεια όλων και πάντα με σεβασμό στις περιουσίες των πολιτών», ολοκλήρωσε ο κ. Μπαλατσός.

Πηγή :https://www.larissapress.gr/


Σχετικά Άρθρα

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο ihunt.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας Αποδοχή Περισσότερα