Αρχική » Grid with Sidebar » Κοντη ή μακρια καννη;

Κοντη ή μακρια καννη;

by iHunt

Print Friendly, PDF & Email
demobanner

SVESTONOF

 

Πολλές φορές είναι αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ των κυνηγών, το μήκος της κάννης που πρέπει να έχει το κυνηγετικό όπλο. Επίσης είναι ένα θέμα το αν “κόβει” περισσότερο το μακρύκαννο ή το κοντόκαννο τουφέκι.

Παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν άκαπνες πυρίτιδες και γινόταν η χρήση μόνο της μαύρης πυρίτιδας, τότε θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι επιβάλλονταν τα μεγάλα μήκη καννών, έτσι ώστε η κατάφλεξη της πυρίτιδας να ήταν πλήρης.Όταν όμως εμφανίστηκαν οι άκαπνες πυρίτιδες τα πράγματα άλλαξαν.

Γενικά, ήταν παραδεκτό ότι σκάγια που βλήθηκαν από κάννη 75 εκατοστών θα έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα από παρόμοιο σκάγια που βλήθηκαν από κάννη 55 εκατοστών.

Αλλά πόσο ταχύτερα και ποια πρακτική διαφορά θα παρουσιάσει στο κυνήγι, σε ανοιχτό πεδίο, αυτό είναι ζήτημα έρευνας και μελέτης.

Πριν πολλά χρόνια είχαν γίνει αρκετά πειράματα. Τι έκαναν; Έκοβαν την κάννη ενός μακρύκαννου όπλου, σε κάθε δοκιμή κατά 25 εκατοστά και παρατηρήθηκε ελάττωση της ταχύτητας κατά 1,80 μέτρα περίπου κατά δευτερόλεπτο για κάθε 25 εκατοστά μικρότερη κάνη. Οι αριθμοί όμως αυτοί βρέθηκαν για τον προσδιορισμό της ταχύτητας σε απόσταση 37 μέτρων και όχι στο στόμιο της κάννης

Νέα πειράματα έγιναν από την Remington, για προσδιορισμό της διαφοράς της ταχύτητας στο στόμιο της κάννης, για να καθοριστεί κατά πόσο η βράχευση της κάννης επηρεάζει την ταχύτητα του βλήματος στο στόμιό της. Η δοκιμή έγινε με φυσίγγια  CAL 12  με αρχική κάννη μήκους 76 εκ και η οποία μίκρυνε κάθε φορά 5 εκ.  μέχρι του μήκους των 55 εκατοστών.

Τα αποτελέσματα της εργαστηριακής αυτής δοκιμής έδειξαν, ότι από 76 εκ μέχρι 55 εκ. δίνεται ελάττωση ταχύτητας στο στόμιο του όπλου κατά μέσο όρο 1,98 μέτρων το δευτερόλεπτο για κάθε ελάττωση του μήκους της κάννης κατά 2,5 εκ.

Άλλα πειράματα που έγιναν σε κανονικές συνθήκες έδειξαν ότι σε απόσταση 18 περίπου μέτρων, όση είναι περίπου και η απόσταση που σηκώνονται τις πιο πολλές φορές τα ορτύκια ή οι μπεκάτσες, η διαφορά χρόνου διαδρομής βλήματος βληθέντος με κάννη 75 εκ. και αυτής των 55 εκ. είναι μόνο 4 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Δηλαδή χρόνος ασήμαντος και φαίνεται πολύ απλά αν σκοπεύσουμε με την μικρότερη κάννη (55 εκ) ένα πουλί που πετά με ταχύτητα 90χλμ την ώρα, πρέπει να αυξήσουμε την προσκόπευση κατά 12 εκ. συγκρινόμενο με την κάννη των 75 εκ. Νομίζω ότι είναι υπόθεση ασήμαντη και ανυπολόγιστη. 

Στην απόσταση των 35 μέτρων, η προσκόπευση πρέπει να είναι επιπλέον περίπου 25εκ. και αυτό για να πέσει το θήραμα στο κέντρο του κύκλου των σκαγιών.

Και όλα με εργαστηριακή προσοχή και φυσίγγια συνήθη και με κάννη 55εκ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτές τις δοκιμές είναι ότι η διαφορά στα βλητικά αποτελέσματα, μιας κοντής κάννης και μιας μακριάς κάννης, είναι πολύ μικρή.Η επιλογή του μήκους της κάννης γίνεται με άλλα κριτήρια που έχουν να κάνουν με το ζύγισμα του όπλου, και το κατά πόσο συντελεί το μήκος της κάννης στο συνολικό βάρος του όπλου, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τουφέκι για περπατητό ή για καρτέρι κλπ.

του Νίκου Παππού


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ